Home | Usluge | Radovi | Što je parket?

Što je parket?

masivni-parketPoštovani klijenti,

Odlučili ste se za kupnju parketa?

Potrebno je znati nekoliko osnovnih stvari, za koje mi, majstori parketari „Pinjola Istra“ na osnovu naše dugogodišnje prakse u parketarskim poslovima smatramo bitnima i koje ćemo sa zadovoljstvom podijeliti sa Vama.

U današnje vrijeme postavljanje parketa je veoma velika i skupa investicija. Da bi se na kraju dobio kvalitetan drveni pod potrebno je ispoštovati mnoge zahtjeve.

Danas je tržište Hrvatske preplavljeno širokim izborom parketa, ljepila, lakova i ostalog repromaterijala. Nemali broj ovih proizvoda je veoma sumnjive kvalitete. Prije početka radova neophodno je kupiti kvalitetan repromaterijal, koji se u praksi dokazao.

Jeftin repromaterijal ne znači i kvalitetanl!

Parket se postavlja na već pripremljenu podlogu: štafle, cementnu košuljicu, OSB ploče. Najbolji rezultati se postižu kada se parket lijepi i kuje za drvenu podlogu.

Prije postavljanja parket poželjno ga je raspakirati iz najlona i da takav stoji oko desetak dana u prostoriji gdje će se ugrađivati. Ovo se radi kako bi se parket aklimatizirao na uvjete u objekta u koji će biti ugrađen.

U današnje vrijeme, zbog kratkih rokova gradnje, parket se najčešće postavlja na cementnu košuljicu. Vlaga cementne košuljice prije postavljanja parketa ne smije biti veća od 2%. Vlaga u parketu prije postavljanja treba biti između 7-10%.

Prilikom postavljanja parketa bitno je odabrati pravi način slaganja parketa.

Najstabilniji slogovi su riblja kost, šah polje, pletenica i mozaik. Slog sa najslabijom statikom je Engleski slog,brodski pod, bez obzira da li je složen u pravcu svijetlosti ili dijagonalno! Od izbora sloga umnogome zavisi vijek trajanja postavljenog parketa!!!

Najkvalitetnija ljepila koja se koriste za postavljanje parketa su ona koja ne sadrže vodu, a to su epoksidna i poliuretanska lijepila

Nakon postavljanja parketra potrebno je da parket odstoji nelakiran kako bi se površina stabilizirala. Potrebno vrijeme za stabilizaciju parketa ovisi od vrste ljepila koje je upotrebljeno za postavljanje.

Nakon postavljanja parketa na red dolazi brušenje. Brušenje se radi šmirglom i profesionalnim mašimana , tračnim i rotacionim. Parket se brusi dok se ne dobije ravna površina. Tijekom brušenja parket se fugira mješavinom piljevine od brušenja i specijalne mase za fugiranje.

Poliranje parketa je postalo neizostavni dio parketarstva.

Nakon brušenja pristupa se lakiranju. Suvremena praksa podrazumijeva tri nanosa laka.

Najkvalitetniji lakovi su ekološki, vodeni – poliuretani, koji su svojim karakeristikama pretekli tradicionalne nitro – poliuretanske lakove.

Kada se završi lakiranje, postavljaju se prateće lajsne i Vaš parket je spreman za eksploataciju.

Majstori parketari “Pinjola Istra d.o.o.”.

logoslogan