Home | Usluge | Radovi | Poliranje Parketa

Poliranje Parketa

poliranjeKada se parket dobro postavi možete biti sigurni da će dugo krasiti svaki prostor u kojem se nalazi kao podna površina.

I nakon dužeg vremena, kada izgubi svoj sjaj, nije ga potrebno u potpunosti mijenjati već se može samo ponovo izbrusiti i prelakirati. Na taj način parket će postati ponovo nov i sjajan.
 
Koliko dugo će Vam trajati parket ne zavisi samo od kvalitete materijala (ljepila i lakova) već i od načina na koji se obrađuje. Između svakog nanjetog sloja laka na parket, on se brusi odnosno polira.
 
Kod manjih površina poliranje se izvodi ručno a kod većih je potrebno mašinsko poliranje. Poliranje je neophodno kako bi se slojevi laka na parketu izjednačili i cijela površina bila savršeno glatka. Ovakvom vrstom obrade ublažava se pojava neravnina i eventualnih različitih nijansi drveta zbog njegove strukture.

Suvremene mašine za poliranje parketa prvenstveno koristimo nakon završnog brušenja parketa, tako da površinu drva zavisno od vrste završne obrade ( lak, bajc, ulje ) dodatno poliramo strojno s brusnim mrežicama različite granulacije (od 120 – 300 ).

Takva obrada, fino poliranog parketa omogućava ravnomjernije upijanje završnih premaza, i eventualna šarenila zbog različitosti u strukturi drveta su svedena na minimum, to je posebno bitno prilikom izvedbe bajcanja i uljenja parketa.

Poliranje parketa između slojeva lakova koristi se za izjednačavanje površinskog sloja laka na parketu čime parket postaje gladak.

Za poliranje različitih vrsta lakova koriste se različite brusne mrežice i tzv. filcevi.

Prednosti upotrebe mašina za poliranje su vidljive po stručno i kvalitetno izvedenom poslu.