Home | Usluge | Radovi | Održavanje i čišćenje parketa
Održavanje i čišćenje parketa

Održavanje i čišćenje parketa

Drvo je prirodni živi materijal, te se uvijek nastoji prilagoditi uvjetima u prostoru. Promjene temperature i relativne vlažnosti prostora dovode do skupljanja ili bubrenja drva. Kako bi se izbjegle neželjene posljedice evo nekoliko savjeta za održavanje i čišćenje parketnih obloga:

1.Održavajte temperaturu prostora između 18 i 22 ºC.

2.Relativna vlažnost prostora mora se održavati između 45% i 60%. Viša razina vlažnosti prostora može dovesti do bubrenja, koritanja ili odizanja parketa od podloge, dok niža razina vlage u prostoru može dovesti do skupljanja i pojave pukotina.

3.Tijekom zimskog razdoblja, tj. sezone grijanja potrebno je kontrolirati relativnu vlažnost prostora i po potrebi koristiti ovlaživače prostora kako bi se zadržala poželjna razina relativne vlažnosti zraka.

4.Tijekom početnog razdoblja, nakon ugradnje parketa, izbjegavajte stavljati tepihe ili neka druga pokrivala na dijelove poda kako bi se izbjegle razlike u oksidaciji i promjeni boje drva.

5.Potrebno je spriječiti izloženost parketa direktnom utjecaju sunčeve svjetlosti.

6.Za redovito čišćenje koristite vakumske usisavače ili specijalne krpe koje privlače prašinu.

7.Pod održavajte suhom ili dobro ocijeđenom krpom i za to predviđenim sredstvima. Izbor sredstava za čišćenje i održavanje parketa zavisi od vrste završne obrade parketa.

8.Mehanička oštećenja na parketu moguće je izbjeći, na način da se podloškama od filca ili pluta zaštite noge od stolova, stolica i namještaja.