Home | Usluge | Radovi | MJERENJE VLAGE PODLOGE

MJERENJE VLAGE PODLOGE

12slikaVlaga koja je potrebna za kvalitetnu reakciju vezivnih sredstava u betonu i betonskoj podlozi predstavlja problem u postavljanju drvenih podloga i parketa, osobito ako se radovi vrše u jesenskom i zimskom razdoblju što je slučaj za predstojeće razdoblje gradnje.

Iako je bitna komponenta u gradnji relativna vlažnost, kako materijala i građevnih elementa, tako i zraka te podloge za postavljanje obloga, često se ovom , vrlo bitnom čimbeniku, ne pridodaje potrebita pozornost. Kako je graditeljstvo doživjelo novu renesansu unatrag nekoliko godina, a cijene rastu iz dana u dan, često se javlja potreba za skraćivanjem rokova izvedbe radova.

Izvođači su pod pritiskom, i ukoliko samo jedna etapa radova kasni sa izvedbom, poremećen je slijed svih drugih naknadnih radova. Vlaga (voda) koja je potrebna za kvalitetnu reakciju vezivnih sredstava u betonu i betonskoj podlozi (estrih), predstavlja zapravo problem u postavljanju drvenih podloga i parketa, razdoblje od nekoliko mjeseci „prirodnog“ sušenja često probija rokove zadane projektom, a pogotovo je to slučaj ako se radovi vrše u jesenskom i zimskom razdoblju (niže temperature i viši udio vlage u zraku), što je slučaj za predstojeće razdoblje gradnje.

Zbog svega ovoga polagač mora prije početka radova provjeriti sadržaj preostale vlage u podlozi.

Ako polažemo parket, suvišna vlažnost kod cementnih estriha ne smije priječi 2%

Postoji više metoda za mjerenje vlažnosti podloge i neke od njih su vrlo jednostavne.

Majstori parketari „Pinjola Istra“ u svom se radu koriste karbidnom metodom koju provode CM aparatom znajući da ona daje najbolje jamstvo i najtočnije rezultate.