Home | Usluge | Radovi | Bajcanje parketa

Bajcanje parketa

bajcanje---PARKETA-2Ukoliko želimo promijeniti boju drveta tada vršimo njegovo bajcanje.

Pored promjene boje, bajcanjem postižemo da se od drveta napravi potpuno uglađena površina čime drvo dobija na prirodnoj ljepoti i dolaze do izražaje sve njegove šare.

Za posao bajcanja potrebno je imati bajc, četku i pamučnu krpu. Umočenom četkom u bajc prelazi se preko drveta. Sačeka se kratko vrijeme da se osuši, pamučnom krpom se prebriše višak i nastavlja se dalje sa mazanjem. Postupak mazanja možete ponoviti više puta sve dok ne postignete željeni izgled i boju. Ukoliko ne želite pretjerano tamnu nijansu ne ostavljajte predugo na sušenju.

Najbolji rezultati bajcanja parketa vide se kod vrsta parketa gdje je drvo u potpuno neujednačenoj boji. Ovim postupkom sve boje drveta (trešnja, orah i dr.) postaju ujednačene.

Bajcanje parketa može se obavljati kod postavljanja novog parket ili restauriracije starog. Najviše se preporučuje kod jako oštećenog parketa. Uz pomoć bajcanja sva eventualna oštećenja biti će pokrivena.

Sam proces bajcanja je ustvari prodiranje bajca duboko u pore drveta čime se impregnira i vrši dodatna zaštita drveta. Što se samog izgleda tiče drvo dobija drugačiju boju s tim što se kod samih godova ništa ne mijenja.

Bajcanjem parketa postiže se izvanredan vizuelni efekat a istovremeno se pruža bezbroj mogućnosti kombinacije boja i efekta u bilo kom prostoru.

Na što posebno treba obratiti pažnju prilikom bajcanja:

  • Stupanj upijanja bajca može biti potpuno nejednak čime se mogu pojaviti neravnine. Ovakve greške javljaju se jer kod drveta postoje zone koje imaju veću ili manju moć upijanja, npr. ivice drveta mogu mnogo više upijati od drugih zona kao i dijelovi drveta kod čvorova gdje je i boja uvijek tamnija. Pravilnim nanošenjem ili eventualno razblaživanjem bajca za pojedine dijelove, može se izjednačiti boja u svim zonama i dobiti željenji efekat.
  • Kod korištenja vodenog bajca mogu se pojaviti tamne mrlje. I pored dobro obrušenog drveta može se desiti da tanka vlakna ostanu na površini drveta, a mogu se ukloniti brušenjem temeljnog laka. Da biste sve ovo izbjegli najbolje je drvo pokvasite prije nego se počne sa brušenjem. Na taj način voda podiže vlakna koja se mogu odmah ukloniti brušenjem i kasnije neće stvarati probleme prilikom bajcanja.
  • Kada se izbruse površinska vlakna dijelovi koji se neobajcaju pojave se u obliku neobojenih točki. U riješavanju ovog problema koristite papir za brušenje koji ima finija zrna i na taj način će ostati manje vlakana.

Postoji više vrsta bajca za parket. Razlikujemo ih prema otapalima ; vodene, nitro, alkoholne i uljane bajceve.

Svaki od gore navedenih razlikujemo prema proizvođaču i načinu primjene.

Nanošenje boje na parket se može vršiti na više načina od nanošenja krpom, spužvom, valjkom, kistom, špricanjem.