Home | Podne obloge | Unutarnje podne obloge | Parketi | POVIJEST DRVENIH PODOVA

POVIJEST DRVENIH PODOVA

uljanoparketDo pojave parketa, za oblaganje podova korišćene su daske hrasta ili brijesta. Nakon postavljanja daske su ručno brušene i premazivane voskom i lanenim uljem.

Pod od dasaka, kao preteča brodskog poda upotrebljava se sve do današnjih dana.

Korisćenje podova od masivnog drveta počelo je u Fracuskoj za vrijeme vladavine kralja Luja XIV kroz upotrebu mozaik parketa.

Riječ “parket” potječe iz francuskog jezika, a nastala je od dvije riječi i to” petit parc”, što znači mali park jer je način slaganja parketnih daščica podsjećao na izgled parkova koji su okruživali Versaj i druge kraljevske palače tog vremena.

Parket, koji je bio privilegija dostupna samo bogatom stanovništvu, veoma brzo je postao popularan širom Europe, zbog čega se 17. stolječe smatra zlatnim periodom mozaik parketa. U početku su parketne daščice pravljene ručno, uglavnom od hrasta, a vremenom je broj vrsta drveta postajao sve veći, kao i broj modela slaganja.

Kako je parket sve više dobijao na popularnosti javila se potreba za serijskom a kasnije i industrijskom proizvodnjom. Industrijska proizvodnja parketa, počela je krajem 19. stolječa i omogućila je ovoj vrsti podne obloge dostupnost većem broju korisnika.

Veća potražnja na tržištu uvjetovala je brži proces proizvodnje i jednostavnije modele slaganja. Zbog toga su ploče mozaik parketa dvadesetih i tridesetih godina 20. stolječa znatno potisnute iz upotrebe. To je period prodora i razvoja klasičnog parketa koji je najčešće slagan po modelu „riblja kost”. Istih godina počela je i proizvodnja lamel i mozaik parketa čije su lamele bile bez pera i utora.

Ploče mozaik parketa sve su više gubile svoj udio na tržištu u odnosu na klasičan parket, ali je njihova upotreba i dalje predstavlja statusni simbol. Zbog toga se ploče mozaik parketa danas najčešće postavljaju u prostorijama koje imaju reprezentativnu funkciju.

U cilju boljeg iskorišćenja drvne sirovine u drugoj polovini 20. stolječa razvijena je nova vrsta parketa pod nazivom “višeslojni parket” za čiju proizvodnju se osim drveta kao baznog materijala, koriste i ploče na bazi drveta.

Početkom 21. stolječa parket i dalje predstavlja veoma cijenjenu vrstu podne obloge.

Danas se u proizvodnji podova koristi preko 50 vrsta drveta. Prilikom izbora poda, osim boje i teksture drveta važan faktor predstavlja i tvrdoća drveta.

U prostorijama u kojima podovi tijekom upotrebe trpe veće opterećenje i gdje je habanje gornjeg sloja više izraženo, poželjno je postaviti podove izrađene od tvrđih vrsta drveta kao što su na primjer hrast i bagrem. Može se reći da trenutni trend za mlađu populaciju predstavljaju podovi sa nemirnom teksturom, kakvu ima npr. zebrano ili wenge. Starija populacija prednost daje domaćim vrstama drveta: hrastu, jasenu,bagremu i bukvi.